Štúdium lokálnych anestetík: Časť 204 Determinácia kritických micelových koncentrácií vybraných m-alkoxysubstituovaných pyrolidínoetylesterov kyseliny fenylkarbámovej využitím pyrénu ako sondy - Gališinová, Jana; Andriamainty, Fils; Čižmárik, Jozef; Kontseková, Eva; Malík, Ivan (Česká a slovenská farmacie, 2014)
Pomocou absorpčnej spektroskopie v UV/VIS oblasti spektra využitím pyrénu ako sondy boli determinované hodnoty kritických micelových koncentrácií študovaných m-alkoxysubstituovaných pyrolidínoetylesterov kyseliny fenylkarbámovej vo vodných prostrediach pri teplote 25 °C. Sledovali sa nezatienené pyrénové píky v absorpčných spektrách skúmaných derivátov v prítomnosti pyrénu, a to pri vlnových dĺžkach 336 a 320 nm pri látkach VIII Z, XIV Z a XVII Z, a navyše pri 308 nm pri látke XXIX Z. Kritické micelové koncentrácie boli stanovené zo závislostí súčtu absorbancií nezatienených pyrénových píkov od koncentrácie surfaktantu v roztoku, ktoré mali sigmoidálny priebeh Boltzmannovho typu. Hodnoty determinovaných cmc záviseli exponenciálne od počtu atómov uhlíka n v hydrofóbnom reťazci. Zo závislosti ln (cmc) od n, ktorej rovnica bola ln (cmc) = –0,146–0,691n, sa vypočítala hodnota voľnej Gibbsovej energie prenosu jednej metylénovej skupiny alkoxyreťazca z vodnej fázy do vnútra micely: δΔG(CH2) = (–0,691 ? 0,023)RT. Na základe dosiahnutých výsledkov možno predpokladať, že študované deriváty vytvárajú v roztoku sférické micely.
Keywords: Research; Micelles; Thermodynamics; anestetika lokální; výzkum; absorpce; Phenylcarbamates; Spectrophotometry, Ultraviolet; fenylkarbamáty; Pyrenes; termodynamika; pyreny; spektrofotometrie ultrafialová; Anesthetics, Local; Absorption; Nonlinear Dynamics; nelineární dynamika; micely