Řešení dekompenzovaného sekundárního glaukomu pomocí antiglaukomového implantátu ExPRESS - Samková, Klára; Rejmont, Leoš (Česká a slovenská oftalmologie, 2013)
Cílem práce bylo zhodnotit pokles nitroočního tlaku a redukci lokální i celkové terapie u pacientů s dekompenzovaným sekundárním glaukomem po antiglaukomové operaci s miniimplantátem ExPRESS. Z celkového počtu 61 očí s tímto implantátem, odoperovaných na naší klinice v letech 2009–2012, bylo 20 pacientů (22 očí) se sekundárním glaukomem. Z toho 7 očí s neovaskulárním glaukomem, 4 oči s poúrazovým, 6 očí s pozánětlivým, 4 s pooperačním a 1 pacient s pseudoexfoliativním glaukomem. 10 pacientů bylo po pars plana vitrektomii. V našem souboru pacientů bylo prokázáno signifikantní snížení NOT a redukce lokální i celkové terapie po antiglaukomové operaci s implantátem ExPRESS.
Keywords: předoperační péče; Intraocular Pressure; statistika jako téma; sekundární glaukom; Treatment Outcome; glaucoma minishunt ExPRESS; trabeculectomy; Preoperative Care; Vitrectomy; Postoperative Complications; Acetazolamide; lidé; secondary glaucoma; nitrooční tlak; Trabeculectomy; Prostheses and Implants; trabekulektomie; Glaucoma; výsledek terapie; Eye Abnormalities; glaukom; pooperační péče; Statistics as Topic; glaukom neovaskulární; Humans; vitrektomie; Postoperative Care; antiglaukomový implantát ExPRESS; abnormality očí; protézy a implantáty; Glaucoma, Neovascular; acetazolamid; pooperační komplikace