Regulační T-lymfocyty jako nástroj suprese imunitního systému - Bodor, Josef; Pavelcová, Kateřina; Klubal, Radek (Česká revmatologie, 2013)
Regulační T-lymfocyty jsou CD4+ Foxp3+ T-lymfocyty, které in vivo dominantně suprimují imunitní odpověď. Naše snaha porozumět dominantní toleranci navozené v imunitním systému pomocí regulačních T-lymfocytů je příslibem do budoucna při přípravě nových intervenčních terapií u pacientů trpících různými formami alergií a autoimunitních onemocnění jak na buněčné, tak i na molekulární úrovni. Regulační T-lymfocyty jsou rovněž mimořádně efektivní při supresi aloimunity v modelech odvržení štěpu a orgánové transplantace. Tyto nové terapeutické možnosti využití regulačních T-lymfocytů se otevírají na základě jejich intenzivního biologického výzkumu provázeného preklinickým testováním jejich účinků. V tomto přehledu se pokusíme o krátký souhrn nových terapií využívajících imunologických vlastností regulačních T-lymfocytů, jejichž hlavním cílem je maximální benefit při zachování minimálních rizik.
Keywords: Animals; imunitní systém; rejekce štěpu; AMP cyklický; Arthritis, Rheumatoid; Graft Rejection; Female; Autoimmunity; revmatoidní artritida; Immune System; ženské pohlaví; syndromy imunologické nedostatečnosti; antigen CTLA-4; CTLA-4 Antigen; lidé; Mice; těhotenství; forkhead transkripční faktory; myši; Thymus Gland; Immune System Phenomena; prostaglandiny E; Humans; Prostaglandins E; Forkhead Transcription Factors; Cyclic AMP; T-Lymphocytes, Regulatory; Immunologic Deficiency Syndromes; Male; modely nemocí na zvířatech; maternofetální výměna látek; Maternal-Fetal Exchange; thymus; Immunosuppression Therapy; imunitní systém - jevy; Disease Models, Animal; autoimunita; CD4-Positive T-Lymphocytes; zvířata; mužské pohlaví; Pregnancy; regulační T-lymfocyty; imunosupresivní léčba; CD4-pozitivní T-lymfocyty