Skákavý prst v dětském věku - Homza, Miroslav; Dráč, Pavel (Praktický lékař, 2014)
Omezení extenze palce nebo méně častěji tříčlánkového prstu u dětí vzniká, na rozdíl od podobné afekce v dospělém věku, na podkladě lokálního zesílení šlachy hlubokého flexoru. Stav je často mylně přičítán poranění prstu nebo jeho následkům. U části dětí mohou obtíže vymizet spontánně během několika měsíců až let, proto jsou názory na způsob léčby kontroverzní – od prostého sledování, přes fyzioterapii a dlahování, miniinvazivní perkutánní uvolnění šlachy až ke klasickému operačnímu výkonu. Zde prezentujeme 3letého pacienta, u kterého bylo po ročním sledování provedeno pro přetrvávající obtíže chirurgické ošetření. Kazuistika je doplněna přehledem literárních poznatků.
Keywords: postup; Physical Therapy Modalities; předškolní dítě; techniky fyzikální terapie; Surgical Procedures, Operative; Trigger Finger Disorder; Infant; Humans; mužské pohlaví; prospektivní studie; lidé; Child, Preschool; kojenec; Male; lupavý prst; chirurgie operační; Policy; Prospective Studies