Kam jsme došli v robotické chirurgii – rok 2011 - Rejholec, Jan; Maleček, Roman; Klíma, Martin (Endoskopie, 2012)
V roce 2010 jsem na těchto stránkách popisoval první zkušenosti s robotickou kolorektální chirurgií. Popisoval jsem soubor s 55 pacienty, kteří podstoupili roboticky asistovaný výkon pro karcinom kolorekta. V tomto sdělení bychom rádi ukázali zkušenosti z třetího roku operativy s robotickým systémem daVinci v oblasti levého kolon a rekta. Metodika: Do souboru byli zahrnuti pacienti operovaní v roce 2011 na robotickém systému daVinci pro diagnózu kacinomu rekta či rektosigmatu. Předoperačně pacienti byli vyšetření koloskopicky, CT, EUS, laboratorně a dle stagingu podstoupili neoadjuvanci. Standardním výkonem byla nízká přední resekce s TME s výjimkou výše uložených tumorů. V případě kompletní LAR + TME byla provedena protektivní ileostomie, která byla zanořena s odstupem 3 měsíců nebo dle doporučení onkologa. Výsledky: V tomto článku popisujeme některé změny v technice robotické nízké přední resekce ve smyslu použití robotického systému, výsledky operantů v roce 2011, stadia, dobu výkonu a hospitalizaci. Závěr: Roboticky asistovaná nízká přední resekce je výkon plně včleněný do repertoáru Centra robotické chirurgie Krajské zdravotní a. s. Domníváme se, že je plně srovnatelná s otevřeným výkonem. Oproti němu přináší výhody miniinvazivní chirurgie a ve srovnání s laparoskopickou operativou výrazné benefity ve vizualizaci, jistotě a pevnosti obrazu a tím zvyšuje bezpečnost prováděného výkonu.
Keywords: Rectum; Robotics; Humans; staging nádorů; Colorectal Surgery; lidé středního věku; Neoplasm Staging; Middle Aged; urologické chirurgické výkony u mužů; Colon, Sigmoid; rektum; mužské pohlaví; colon sigmoideum; robotika; výsledek terapie; Treatment Outcome; Surgery, Computer-Assisted; ženské pohlaví; Urologic Surgical Procedures, Male; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; kolorektální nádory; lidé; kolorektální chirurgie; Practice Guidelines as Topic; chirurgie s pomocí počítače; Aged; senioři; Male; Colorectal Neoplasms; Female