Rizika léčby theofylinem u polymorbidní pacientky s polyfarmakoterapií - Linhartová, Alena (Remedia, 2013)
Nežádoucí účinky léčiv jsou relativně častou příčinou morbidity a mortality. Mnohdy jsou zaměňovány za nová onemocnění – jejich léčbou pak dochází k preskripčním kaskádám a následně k polypragmazii, která generuje další zdravotní rizika a zvyšuje ekonomickou náročnost terapeutického procesu. V diferenciální diagnostice zdravotních obtíží by proto měly mít nežádoucí účinky léčiv své stálé místo. Předložená kazuistika upozorňuje na možná rizika spojená s léčbou theofylinem u polymorbidní pacientky s polyfarmakoterapií.
Keywords: Female; kardiopulmonální resuscitace; dyspnoe; intravenózní infuze; lékové interakce; Myocardial Ischemia; Atrial Fibrillation; Drug Interactions; Status Epilepticus; aminofylin; výsledek terapie; ženské pohlaví; Polypharmacy; status epilepticus; Cardiopulmonary Resuscitation; komorbidita; lidé; theofylin; Dyspnea; Heart Arrest; Comorbidity; Anti-Bacterial Agents; ischemická choroba srdeční; chlorid draselný; Treatment Outcome; ambroxol; spondylitida; Spondylitis; Ambroxol; Aged; srdeční zástava; Methylprednisolone; Infusions, Intravenous; methylprednisolon; kombinovaná farmakoterapie; polypharmacy; Aminophylline; fibrilace síní; senioři; Theophylline; antibakteriální látky; Potassium Chloride; Drug Therapy, Combination; Humans