Alergická onemocnění: novinky v diagnostice a léčbě - Lommatzsch, Marek (Medicína po promoci, 2014)
Prožívání dětství na tradičním venkovském statku výrazně snižuje riziko alergických onemocnění. Důležitým ochranným faktorem je diverzita bakterií a mykotických organismů (plísní), které osídlují povrch těla a jsou vesměs neškodné. Nepotvrdil se dřívější názor, že protektivní vliv mají opakované infekce. V současné době jsou pro určité indikace k dispozici rekombinantní alergeny, které zpřesňují identifikaci vyvolávajících alergenů a umožňují zahájit cílenou imunoterapii. K léčbě alergické rinokonjunktivitidy byla kromě imunoterapie subkutánní (SCIT) zavedena sublingvální imunoterapie (SLIT). Nově se studují též další cesty aplikace alergenů, např. intralymfatická imunoterapie. Léčba omalizumabem, protilátkou anti‑IgE, se osvědčila nejen u alergického astmatu, ale též u astmatu intrinsického. Toto léčivo však je dosud schváleno pouze pro pacienty s alergickým astmatem. Pro terapeuticky rezistentní eozinofilní astma bude již brzy k dispozici mepolizumab, protilátka anti‑IL‑5.
Keywords: Anti-Asthmatic Agents; klinické zkoušky jako téma; Clinical Trials as Topic; Biological Therapy; alergie; Immunotherapy; lidé; antiastmatika; Molecular Diagnostic Techniques; kousnutí a bodnutí hmyzem; Hypersensitivity, Immediate; protilátky anti-idiotypické; mepolizumab; Insect Bites and Stings; časná přecitlivělost; Desensitization, Immunologic; Hypersensitivity; diagnostické techniky molekulární; imunoterapie; respirační alergie; Respiratory Hypersensitivity; desenzibilizace imunologická; omalizumab; humanizované monoklonální protilátky; Omalizumab; Antibodies, Monoclonal, Humanized; Antibodies, Anti-Idiotypic; antialergika; biologická terapie; Anti-Allergic Agents; Humans