Národní registr komplikací gynekologické laparoskopie ČR –první zkušenosti s elektronickým sběrem dat a vize do budoucna - Novotný, Zdeněk; Králíčková, Milena; Smitková, Václava (Česká gynekologie, 2014)
Cíl studie: Sledování provádění laparoskopicky asistované vaginální hysterektomie (LAVH) a ostatních gynekologických laparoskopických hysterektomií (LH, TLH, LSH, LARVH a TRH). Shromažďovaná data zahrnují údaje o počtech operací, indikací, počtech a typech komplikací. Typ studie: Retrospektivní studie (Canadian Task Force classification II-3). Název a sídlo pracoviště: Gynekologická pracoviště České republiky provádějící laparoskopické operace, resp. hysterektomie. Metodika: Původně byly každoročně rozesílány dva dotazníky na všechna lůžková gynekologická pracoviště v ČR, od roku 2013 probíhá sběr dat elektronicky. Výsledky: Přechod na elektronický sběr dat proběhl bez potíží, počet odevzdaných dotazníků byl nejvyšší za posledních pět let a počet vykázaných laparoskopických operací druhý nejvyšší za celé období existence registru. Závěr: Setrvalý trend úbytku abdominálních hysterektomií. Poslední data ukazují na možnou renesanci vaginálního operování.
Keywords: Laparoscopy; Retrospective Studies; Registries; hysterektomie vaginální; lidé; hysterektomie; Data Collection; Hysterectomy, Vaginal; Female; registrace; ženské pohlaví; laparoskopie; sběr dat; Humans; Hysterectomy; on-line systémy; Online Systems; gynekologické chirurgické výkony; Gynecologic Surgical Procedures; retrospektivní studie