Nenádorové epiteliální změny vulvy – lichen sclerosus - M. Pešek; J. Bouda (Česká gynekologie, 2014)
Lichen sclerosus (LS) patří mezi nejčastější non-neoplastické epiteliální změny na vulvě. Je to onemocnění neznámé etiologie, postihující především postmenopauzální ženy. LS má typický makroskopický vzhled a je klinicky charakterizován intenzivním pruritem, popřípadě dyspareunií. Mezi rizika LS patří tendence k jizvení a vznik dlaždicového karcinomu v terénu LS. Léčba LS je obyčejně dlouhodobá, opakovaná a jejím základem je lokální aplikace silného kortikosteroidu. Časté recidivy vyžadují opakování léčby. Je nutné sledování v půlročních intervalech s biopsií všech atypických ložisek. Při adekvátní konzervativní léčbě je zřídka indikována chirurgická léčba. Pacientky s LS je vhodné sledovat na specializovaném pracovišti.
Keywords: Histology; recidiva; Disease Attributes; Humans; hormony kůry nadledvin; Risk; lichen sclerosus vulvy; riziko; lidé středního věku; dítě; klinický obraz nemoci; Child; Female; Aged; dospělí; Ointments; výsledek terapie; senioři; lidé; HLA antigeny; Skin Tests; infekce; kožní testy; Adult; Practice Guidelines as Topic; ženské pohlaví; Male; Middle Aged; masti; Treatment Outcome; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Vulvar Lichen Sclerosus; Tacrolimus; Recurrence; spinocelulární karcinom; Carcinoma, Squamous Cell; takrolimus; Adrenal Cortex Hormones; mužské pohlaví; histologie; HLA Antigens; Infections