Porovnání technik hysterektomie v souboru jedinců operovaných z indikace transsexualismu female to male - Filová, Petra; Halaška, Michael; Sehnal, Borek; Otčenášek, Michal (Česká gynekologie, 2014)
Cíl práce: Porovnání délky operace, krevní ztráty, komplikací, délky hospitalizace a pooperační morbidity v souboru pacientek operovaných z indikace FtM transsexualismu. Typ studie: Retrospektivní klinická studie. Materiál: Soubor tvoří 163 transsexuálních žen female to male s karyotypem 46XX, s normálním gynekologickým nálezem (81 virgo intacta), operovaných na Gynekologicko-porodnické klinice 1. LF UK a Nemocnice na Bulovce v období 1998–2012 po minimálně 12měsíční hormonální přípravě. Metodika: V rámci operačních kroků přeměny pohlaví byl použit jeden z následujících přístupů: abdominální hysterektomie s oboustrannou adnexektomií z dolní střední laparotomie (AHL) nebo Pfannenstielova suprapubického řezu (AH), laparoskopicky asistovaná vaginální hysterektomie s oboustrannou adnexektomií (LAVH) nebo totální laparoskopická hysterektomie (TLH). U dvou pacientek byla s TLH v jedné době provedena kolpektomie. Výsledky: V souboru 23 AHL byla průměrná délka operace 54 minut, krevní ztráta 226 ml a průměrná doba hospitalizace 6,7 dne. V souboru 22 AH se průměrná délka operace rovnala 60 minutám, krevní ztráta 240 ml a průměrná doba hospitalizace 6,1 dne. V souboru 4 LAVH průměrná délka operace trvala 73 minut, krevní ztráta byla 200 ml a průměrná doba hospitalizace byla 5 dní. V souboru 112 TLH dosáhla průměrná délka operace 91 minut, krevní ztráta 121 ml a průměrná doba hospitalizace 4,4 dne. V souboru dvou TLH s kolpektomií byla zaznamenána délka operace 152 minut, krevní ztráta 250 ml a doba hospitalizace 5,5 dne. Z peroperačních komplikací bylo zaznamenáno v jednom případě poranění močového měchýře, jednou byla nutná konverze TLH na AH pro krvácení. Z pooperačních komplikací se po laparotomiích podle Pfannenstiela řešily jednou subileus, jednou krvácení z poševního pahýlu, jednou podkožní hematom v ráně a jednou hojení operační rány per secundam. Pooperační komplikace po TLH zahrnovaly 4 krvácení z poševního pahýlu, jeden hematom v CD, jeden serom v místě po zavedeném trokaru, jeden subileus. Jednou byla zjištěna léze ureteru řešená konzervativně zavedením ureterálního stentu. Vážnější komplikace po DSL a po LAVH jsme nezaznamenali. Závěr: Při srovnání jednotlivých operačních přístupů a technik v řešení chirurgického postupu u transse-xualismu FtM se jako nejvýhodnější přístup jeví technika totální laparoskopické hysterektomie. Jednozačnou výhodou laparoskopického oproti laparotomickému přístupu je signifikantně nižší krevní ztráta a kratší délka hospitalizace s rychlejším zapojením do pracovního procesu. Na rozdíl od LAVH lze tuto techniku použít i u těchto většinou nerodivších žen s úzkou a dlouhou pochvou. Břišní stěna zůstává prakticky neporušena a lalok s přímým břišním svalem lze použít k vytvoření falu. Nevýhodou je o něco delší operační čas.
Keywords: adnexa uteri; dospělí; Laparotomy; Female; Gender-Affirming Surgery; Adult; výsledek terapie; ženské pohlaví; laparotomie; transgender osoby; mladý dospělý; Vagina; Time; chirurgie operační; peroperační komplikace; Transgender Persons; Adnexa Uteri; hysterektomie vaginální; lidé; Outcome and Process Assessment, Health Care; Ovariectomy; postup; pooperační komplikace; Treatment Outcome; karyotyp; Minimally Invasive Surgical Procedures; čas; operace změny pohlaví; chirurgické vybavení; Policy; Middle Aged; Incidence; retrospektivní studie; Postoperative Complications; Male; incidence; Karyotype; Young Adult; hysterektomie; Hysterectomy, Vaginal; transsexualismus; lidé středního věku; ovarektomie; mužské pohlaví; miniinvazivní chirurgické výkony; Surgical Equipment; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Retrospective Studies; Surgical Procedures, Operative; Intraoperative Complications; vagina; Hysterectomy; Transsexualism; Humans