Vytváření osobních archivů odborných publikací v portálu Medvik Národní lékařské knihovny - případová studie - Maixnerová, Lenka; Kříž, Filip; Bouzková, Helena; Kocna, Petr; Lesenková, Eva; Horsák, Ondřej; Jarolímková, Adéla (Medsoft ..., 2014)
Národní lékařská knihovna v roce 2013 vyvinula webovou aplikaci umožňující ukládání plných textů odborných prací samotnými autory (tzv. autoarchivaci) prostřednictvím portálu Medvik v Digitální knihovně NLK. Autoarchivace byla ověřována na konkrétním autorovi – českém lékaři, biochemikovi. V první fázi byla provedena analýza jeho publikační činnosti, kde bylo ověřováno, kolik prací má autor uvedeno v databázích BMČ, PubMed, Embase, Scopus, WoS, GoogleScholar a na osobních stránkách autora. Bylo provedeno vzájemné porovnání mezi databázemi a stránkami autora. Bylo zjišťováno, zdali práce, které nejsou součástí databáze BMČ, mohou být doplněny. Práce byly dále rozděleny na ty, kde je autor uveden jako první autor, na práce vydané v ČR a v zahraničí, podle typu dokumentu na články, články ve sbornících, abstrakta, monografie, závěrečné zprávy, kapitoly v monografiích atd. Pro jednotlivé kategorie byly ověřovány možnosti autoarchivace a zpřístupnění. U prací publikovaných v ČR jsme vycházeli z Autorského zákona a nového Občanského zákoníku. U zahraničních prací byla možnost archivace ověřována prostřednictvím služby SHERPA/Romeo. Při samotné autoarchivaci si autor vybírá autorskou licenci (Creative Commons), která určuje, jakým způsobem může být s dokumentem dalšími uživateli nakládáno. Během studie se ukázalo jako důležité přidat i možnost, že dokument bude archivován, ale bude neveřejný, neboť to není povoleno ze strany nakladatele, nebo není tato informace k dispozici, případně autor si není jist, zda to povolují spoluautoři. Archivovat je aktuálně možné pouze dokumenty, které mají bibliografický záznam v BMČ - výhledově bude přidána možnost archivace i prací nezařazených do BMČ. Pilotní provoz služby autoarchivace prokázal použitelnost pro základní typy publikovaných prací, především časopiseckých článků a příspěvků do sborníků, pro širší využití odbornou veřejností je potřeba zapracovat další typy dokumentů. Autoarchivace v rámci institucionálních či oborových repozitářů je rozvíjející se světový trend v oblasti publikování vědecké literatury. V procesu otevřeného přístupu – open access je považována za tzv. Zelenou cestu otevřeného přístupu, kterou NLK podporuje.
Keywords: Bibliography of Medicine; lékařská bibliografie; Library Services; Publications; Databases, Bibliographic; Periodicals as Topic; publikace; knihovnické služby; Libraries; Information Storage and Retrieval; ukládání a vyhledávání informací; přístup k informacím; Serial Publications; periodika jako téma; seriály; Access to Information; Online Systems; on-line systémy; Libraries, Digital; knihovny; databáze bibliografické; digitální knihovny