Vliv postavení unikompartmentální náhrady kolena na funkční výsledek - Valoušek, Tomáš; Pink, Miloslav; Mikláš, Miroslav (Ortopedie, 2014)
Úvod: Cílem naší studie bylo porovnání funkčního výsledku a radiografického postavení unikompartmentální náhrady kolenního kloubu (UKA) s využitím konvenčního nenavigovaného operačního postupu a pomocí počítačem asistované navigace. Metoda a materiál: Na našem pracovišti jsme od roku 2005 do roku 2012 implantovali 106 UKA. K implantaci bylo využito dvou typů UKA, 67 náhrad The PRESERVATION (DePuy) s využitím navigace a 39 náhrad Oxford Partial Knee (Biomet) bylo implantováno konvenční operační technikou. Bylo hodnoceno 104 mediálních UKA rozdělených do dvou skupin: konvenční operační technika a počítačem asistovaná operační technika. Hodnoty získané z pooperačního radiografického měření byly spárovány s funkčním výsledkem, který byl hodnocen podle The Knee Society Clinical Rating System (Knee score). Výsledky: Knee score skupiny operované pomocí navigace se zlepšilo z 58 předoperačně na 93 pooperačně. Knee score skupiny s konvenčním postupem se zlepšilo z 56 předoperačně na 91 pooperačně. Závěr: Počítačem asistovaná navigace umožňuje přesnější implantaci femorální i tibiální komponenty než konvenční operační technika. Přesto jsou pooperační funkční výsledky srovnatelné.
Keywords: mužské pohlaví; Male; senioři; výsledek terapie; senioři nad 80 let; Female; Humans; Patient Selection; protézy kolene; chirurgie s pomocí počítače; lidé; Middle Aged; ženské pohlaví; lidé středního věku; totální endoprotéza kolene; artróza kolenních kloubů; Arthroplasty, Replacement, Knee; Osteoarthritis, Knee; Aged, 80 and over; miniinvazivní chirurgické výkony; Minimally Invasive Surgical Procedures; Treatment Outcome; výběr pacientů; unikompartmentální náhrada; Biomechanical Phenomena; biomechanika; Surgery, Computer-Assisted; Aged; Knee Prosthesis