Co nového je ve farmakoterapii žilních onemocnění - Roztočil, Karel (Interní medicína pro praxi, 2014)
Jak v oblasti chronických, tak akutních žilních onemocnění byly v posledním období získány nové poznatky, mající dopad na péči o pacienty s těmito stavy. Ukazuje se, že výskyt chronických žilních onemocnění je globálně vysoký, jak v průmyslově rozvinutých, tak v rozvojových zemích. Nejzávažnější případy s pokročilým stádiem žilního selhání jsou v populaci v přibližně dvojnásobném počtu, než se dosud soudilo. Mikronizovaná purifikovaná flavonoidní frakce zůstává mezi venofarmaky preparátem s nejvyšším stupněm doporučení a je indikována i k farmakologické podpoře hojení bércových vředů, spolu s pentoxifylinem a sulodexidem. Péče o pacienty s žilním tromboembolizmem je zpracována do mezinárodně akceptovaných doporučených postupů. Vedle ACCP Guidelines je recentně k dispozici nová verze Konsenzu IUA, která lépe vyhovuje použití v klinické praxi. Nová antikoagulancia představují jednu z možností terapie a prevence s limitací u pacientů s maligními onemocněními a při graviditě. Trombolytická léčba připadá v úvahu u pacientů s trombózou v ileofemorální lokalizaci. Trombózy povrchových žil v délce větší než 5 cm jsou indikovány k antikoagulační léčbě. Aspirin je akceptován k sekundární prevenci rekurencí žilní trombózy po ukončení antikoagulační léčby nebo při vysokém riziku krvácení a může mít význam v duální prevenci žilní a arteriální trombózy.
Keywords: glykosaminoglykany; Flavonoids; flavonoidy; Humans; Venous Thrombosis; Chronic Disease; embolie a trombóza; akutní nemoc; Acute Disease; farmakoterapie; Aspirin; Risk Factors; pentoxifylin; žilní trombóza; hematologické látky; Varicose Ulcer; bércové vředy; Venous Thromboembolism; žilní insuficience; Glycosaminoglycans; rizikové faktory; žilní tromboembolie; Hematologic Agents; chronická nemoc; Varicose Veins; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Drug Therapy; lidé; Practice Guidelines as Topic; Thrombolytic Therapy; trombolytická terapie; antikoagulancia; Anticoagulants; Venous Insufficiency; Embolism and Thrombosis; Pentoxifylline; varixy