Diferenciální diagnostika bezvědomí z pohledu endokrinologa - Cibičková, Ľubica; Fryšák, Zdeněk; Tozzi di Angelo, Igor; Karásek, David (Interní medicína pro praxi, 2014)
Předkládaná kazuistika popisuje případ mladé pacientky, u které byla opakovaná bezvědomí řadu let mylně považována za epilepsii. Pravou příčinou bezvědomí byly stavy těžké hypoglykemie, jejichž důvodem byl inzulinom pankreatu. Stanovení správné diagnózy stavů bezvědomí umožnilo jejich cílenou terapii – chirurgickou resekci, a tím výrazné zlepšení kvality života.
Keywords: Hypoglycemia; bezvědomí; Insulinoma; kvalita života; Quality of Life; diagnostické techniky gastrointestinální; inzulinom; Adult; Diagnosis, Differential; hypoglykemie; dospělí; Diagnostic Techniques, Digestive System; Unconsciousness; lidé; ženské pohlaví; Humans; diferenciální diagnóza; Diagnostic Errors; Female; chybná diagnóza