Volumetrické vyhodnocení efektu následné onkologické léčby při inoperabilní progresi či reziduu nízkostupňového gliomu - Bartoš, Robert; Třebický, Ferdinand; Malucelli, Alberto; Hejčl, Aleš; Zárubová, Jana; Hořínek, Daniel; Peter, R; Sameš, Martin (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2014)
Cíl: Vyhodnocení klinické a objemové odpovědi nízkostupňového gliomu na konkomitantní a adjuvantní chemoradioterapii. Soubor a metodika: Popisujeme soubor sedmi pacientů (pět žen a dva muži) po operaci nízkostupňového gliomu s potvrzenou progresí či inoperabilním reziduem nádoru. Objemová regrese nádoru byla vyhodnocena metodou manuální počítačové volumetrie. Výsledky: V našem pilotním souboru jsme pomocí volumetrické kvantifikace pozorovali průměrnou 90% (73 až 100%) redukci objemu nádoru v T1 vážených obrazech a 73% (41 až 100%) redukci objemu nádoru v T2 vážených obrazech. U tří pacientů došlo po onkologické léčbě k vymizení epileptických záchvatů, u jednoho pacienta zůstaly jacksonské senzitivní epileptické paroxyzmy beze změny. Závěr: Kombinovaná onkologická léčba u pacientů s inoperabilním nízkostupňovým gliomem WHO grade II indikovaná přes známky nízké proliferační aktivity může vést u signifikantní části pacientů k významné objemové regresi nádoru.
Keywords: výsledek terapie; kombinovaná terapie; Neoplasm, Residual; Temozolomide; Brain Neoplasms; gliom; Male; Combined Modality Therapy; magnetická rezonanční tomografie; nádory mozku; následné studie; Chemoradiotherapy, Adjuvant; pilotní projekty; temozolomid; objem nádoru; nízkostupňový gliom; Adult; volumetrická kvantifikace; dospělí; mužské pohlaví; regrese nádoru; Tumor Burden; epilepsie; Follow-Up Studies; Glioma; Treatment Outcome; Dacarbazine; lidé; ženské pohlaví; Humans; reziduální nádor; dakarbazin; počítačová volumetrie; tumor burden; Antineoplastic Agents, Alkylating; adjuvantní chemoradioterapie; Pilot Projects; alkylační protinádorové látky; Female; Magnetic Resonance Imaging; Epilepsy; lidé středního věku; indukce remise; Middle Aged; Remission Induction