Quo vadis pharma industry? - Rak, Jakub; Král, Vladimír (Klinická farmakologie a farmacie, 2014)
Odkud a kam kráčí farmaceutický průmysl? V posledních letech došlo k dramatickému přehodnocení cílů velkých farmaceutických společností od hledání nových látek k reinkarnaci starých molekul s novým uplatněním. Změny podmínek na trhu nutí průmysl k důslednému řízení životního cyklu léčiv. Trendy dále ukazují odklon od malých molekul k bioléčivům a sofistikované nanomedicíně. Důraz se pomalu přesouvá od pouhého léčení ke kvalitě života, od univerzálnosti k personalizované medicíně. Společnosti, které se nepřizpůsobí těmto trendům, budou čelit nejisté a znepokojivé budoucnosti.
Keywords: individualizovaná medicína; Humans; lidé; generika; farmaceutický průmysl; Drug Industry; Precision Medicine; supergenerika; Drugs, Generic; nanoléčiva; Technology, Pharmaceutical; farmaceutická technologie