Helicobacter pylori a malignity žalúdka - Májek, Juraj (Gastroenterológia pre prax, 2008)
Asociácia medzi Helicobacterom pylori a malignitami žalúdka je akceptovaná už niekoľko rokov. Z malignít žalúdka spojených s infekciou Helicobacter pylori sa dáva do súvislosti najmä non-kardiálny adenokarcinóm žalúdka a MALT lymfóm žalúdka. Tento súhrn sa snaží podať základné informácie o karcinogenéze a lymfomagenéze uvedených ochorení, upozorňuje na význam špecifických vlastností baktérie a hostiteľa v tomto komplikovanom procese a nakoniec sa dotýka aj problematiky prevencie a liečby týchto stavov.
Keywords: Helicobacter pylori, adenokarcinóm žalúdka, MALT lymfóm žalúdka, patogenéza, prevencia, liečba; Helicobacter pylori, adenokarcinoma of the stomach, MALT lymphoma of the stomach, pathogenesis, prevention, therapy