Epidemiológia zhubných nádorov pečene - Pleško, Ivan; Diba, Safaei, Chakameh (Gastroenterológia pre prax, 2009)
Zhubné nádory pečene sa 625 000 prípadmi ochorení v roku 2002 zaradili na 6. miesto a počtom 598 000 zomretých na tretie miesto v celkovom počte nádorových ochorení a úmrtí v celosvetovom meradle. Najvyšší výskyt sa zaznamenáva trvale v štátoch Juhovýchodnej Ázie a Subsaharskej Afriky, menší vo vyspelých štátoch Európy, Severnej a Južnej Ameriky a v Austrálii. Presné určenie primárnych nádorov pečene je vzhľadom na početné metastázy z nádorov lokalizovaných v iných orgánoch zložité a viazané na mikroskopické potvrdenie nálezu morfologických typov nádorov typických pre pečeň: hepatocelulárnych a cholangiocelulárnych karcinómov a zriedkavejších hepatoblastómov v detskom veku. Vysoký výskyt primárnych nádorov pečene v endemických oblastiach hepatitídy spôsobených vírusom typu B (HBV) a v menšej miere i typu C (HCV) viedol postupne k zisteniu, že až 70 % všetkých primárnych zhubných nádorov pečene má vzťah k chronickej infekcii s HBV a HCV. Významná je však skutočnosť, že tento nález viedol k vyhotoveniu a aplikácii vakcíny proti HBV s pozitívnymi výsledkami.
Keywords: primary liver cancers, incidence, distribution, prevention; primárne nádory pečene, incidencia, distribúcia, prevencia