Prekancerózy žlčníka - Májek, Juraj; Žitňan, Ľuboš (Gastroenterológia pre prax, 2009)
Prekancerózy žlčníka definujeme ako stavy s vyšším rizikom vzniku rakoviny žlčníka. Primárnym cieľom sledovania pacientov s prekancerózami je zachytiť malígne ochorenie v skorom štádiu a znížiť tak výskyt pokročilých foriem rakoviny žlčníka. Za prekancerózy žlčníka sa považuje cholecystolitiáza, porcelánový žlčník, benígne polypy žlčníka, chronická bakteriálna infekcia biliárneho traktu a anomálna junkcia pankreatobiliárneho spojenia. V príspevku sa venujeme klinickému obrazu jednotlivých stavov, ako aj názorom na spôsob ich liečby či sledovania.
Keywords: precanceroses of the gallbladder, gallbladder tumour, cholecystolithiasis, porcelain gallbladder, benign polyps of the gallbladder, chronic bacterial infection of the biliary tract; prekancerózy žlčníka, rakovina žlčníka, cholecystolitiáza, porcelánový žlčník, benígne polypy žlčníka, chronická bakteriálna infekcia biliárneho traktu