Biologickú liečbu nešpecifických črevných zápalov treba indikovať včas - Zacharová, Barbora (Gastroenterológia pre prax, 2011)
Nešpecifické zápalové ochorenia čreva, čiže Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, patria medzi ochorenia, ktoré postihujú najmä osoby v produktívnom veku. Môžu mať komplikácie, ktorých riešenie je často chirurgické a svojím priebehom, symptómami, ako aj komplikáciami znižujú u postihnutých pacientov kvalitu života. V klasickom tzv. step up liečebnom postupe má svoje miesto biologická liečba až po zlyhaní ostatnej konvenčnej liečby. V poslednom období sa ukazuje, že jej skoršie zaradenie do liečebného procesu u niektorých pacientov môže pozitívne ovplyvniť priebeh ochorenia. Hovoríme o tzv. top down postupe.
Keywords: ulcerative colitis, Crohn's disease, the biological treatment, step up, top down; ulcerózna kolitída, Crohnova choroba, biologická liečba, step up, top down