Drénovať alebo nedrénovať pacientov s operabilnými tumormi žlčových ciest a pankreasu? - Vavrečka, Anton; Pinďák, Daniel; Pechan, Juraj (Gastroenterológia pre prax, 2011)
Malígne nádory žlčových ciest a hlavy pankreasu vedú k obštrukcii žlčových ciest, čo sa klinicky prejaví ikterom, cholestázou, prípadne aj cholangitídou. Ikterus a cholestázu možno odstrániť endoskopicky implantáciou stentov alebo chirurgicky by- -passom a liečbu doplniť chemoterapiou. Sú to však postupy vysokopaliatívne, ktoré sa uplatňujú iba pri inoperabilných malignitách. Základom liečby je chirurgické odstránenie nádoru, ktoré však predpokladá jeho resekabilitu. Problematickou stále ostáva otázka, či u pacientov s operabilnými malignitami vykonať pred operáciou drenáž, alebo nie. Názor, že odstránenie ikteru a cholestázy implantáciou stentov znižuje počet peroperačných a pooperačných komplikácií, nie je všeobecne prijatý. Sú publikované zistenia, že rutinná predoperačná drenáž nielenže neznižuje počet pooperačných komplikácií, ale, naopak, zvyšuje ich. V článku sú zhrnuté súčasne názory viacerých pracovísk na túto problematiku a tiež naše stanovisko, vychádzajúce z vlastných skúsenosti získaných pri výkone vyše 10 000 endoskopických retrográdnych cholangiopankreatikografií.
Keywords: ikterus, cholestáza, predoperačná biliárna drenáž; jaundice, cholestasis, preoperative biliary drainage