Aaura skórovací systém – (individualizácia rizika chromozómových abnormalít na základe ultrazvukového vyšetrenia v druhom trimestri) - Dankovčík, Róbert; Ostró, Alexander; Urdzík, Peter; Lazar, Igor; Hredzák, Radomír (Gynekológia pre prax, 2005)
Podrobné ultrasonografické vyšetrenie plodu v II. trimestri, cieľom ktorého je detekovať štrukturálne a funkčné abnormality plodu typické pre chromozómové abnormality, sa v anglosaskej literatúre označuje pojmom genetický ultrazvuk. Slúži na identifikáciu plodov s vysokým rizikom chromozómových abnormalít. V prípade, že pri vyšetrení sa nezistia žiadne markery chromozómových abnormalít, prvotné riziko aneuploidií (vekové alebo biochemické) možno modifikovať. AAURA skórovací systém umožňuje u žien nad 35 rokov (veková indikácia k amniocentéze) redukovať počet invazívnych výkonov o 62 resp. 74 %. U žien nad 40 rokov ani negatívny genetický sonogram a použitie AAURA skórovacieho systému bez použitia kardiologických markerov nezníži riziko narodenia plodu s chromozómovou abnormalitou pod hranicu 1 ku 250. Použitie kardiologických markerov môže znížiť počet invazívnych výkonov o 31 %.
Keywords: Downov syndróm, prenatálna diagnostika, ultrazvuk, fetálna echokardiografia; Down´s syndrome, prenatal diagnosis, ultrasound, fetal echocardiography