Cena, efektivita a bezpečnosť antenatálnych skríningových testov chromozómových abnormalít - Dankovčík, Róbert; Cisárik, František; Lazar, Igor; Urdzík, Peter; Ostró, Alexander; Grešová, Andrea (Gynekológia pre prax, 2005)
Autori v práci porovnávajú jednotlivé antenatálne skríningové testy používané na detekciu chromozómových abnormalít z hľadiska ich ceny, bezpečnosti a efektivity. Najefektívnejším testom je integrovaný test s inkorporovaním detekcie nosovej kosti, ktorý je zároveň najbezpečnejším pre pacientku a jej plod. Druhým najefektívnejším a najbezpečnejším testom je meranie nuchálnej translucencie. Tento test je pre podmienky slovenského zdravotníctva zároveň aj najlacnejší. Jeho širšie zavedenie do praxe naráža na zložitejší systém certifikácie a následnej kontroly kvality práce.
Keywords: nuchal translucency, integrated test, triple test, AFP, antenatal screening, cost, effectivity; nuchálna translucencia, integrovaný test, triple test, AFP, antenatálny skríning, cena, efektivita