Starostlivosť o pacientky po liečbe karcinómu endometria - Sadovský, Oliver; Šufliarsky, Jozef (Gynekológia pre prax, 2005)
Karcinóm endometria je najčastejším gynekologickým zhubných ochorením v Slovenskej republike. Prognóza závisí hlavne od štádia ochorenia. V 75 % sa vyskytuje vo včasných štádiách, ktoré majú dobrú prognózu. So stúpajúcim štádiom ochorenia klesá účinnosť liečby a celkové prežívanie. Sledovanie po primárnej liečbe je zamerané na skoré vyhľadávanie recidív a ich sekundárnu liečbu. Na starostlivosti o pacientky s relapsom ochorenia sa podieľajú gynekológovia, rádioterapeuti a klinickí onkológovia. Pokročilé štádiá ochorenia si vyžadujú interdisciplinárnu liečbu a paliatívnu starostlivosť.
Keywords: karcinóm endometria, starostlivosť, sledovanie, recidíva, chirurgická liečba, rádioterapia, chemoterapia; endometrial carcinoma, surveillance, follow up, recurrence, surgery, radiotherapy, chemotherapy