Výsledky projektu: klinická skúsenosť s vaginálnou hormonálnou antikoncepciou - Cupaník, Vladimír; Petrovičová, Zuzana; Piškaninová, Milica (Gynekológia pre prax, 2006)
Ciele: Kombinovaný antikoncepčný vaginálny krúžok (NuvaRing®) je na základe doterajších vedomostí efektívna, bezpečná antikoncepcia s vysokou komplianciou, akceptovateľnosťou a spokojnosťou užívateliek. Napriek tomu údaje získané pri registračných štúdiách sa môžu odlišovať od dennej praxe. Cieľom projektu bolo overiť tvrdenia z registračných štúdií v dennej klinickej praxi. Metodika: Do tejto observačnej štúdie bolo zaradených celkovo 392 žien v 50 gynekologických ambulanciách na Slovensku. Počas prvých 3 mesiacov užívania sa dotazníkovou formou zbierali údaje o akceptovateľnosti, kompliancii, spokojnosti a bezpečnosti. Výsledky: Výsledky tejto štúdie sa takmer zhodujú s medzinárodnými registračnými a inými štúdiami. Kontrola menštruačného cyklu bola omnoho lepšia ako pri tabletkovej forme kombinovanej hormonálnej antikoncepcie. Iba zopár žien prerušilo štúdiu z dôvodu lokálneho nežiaduceho účinku, ako bol pocit cudzieho telesa pri pohlavnom styku. Väčšina žien bola spokojná s užívaním prípravku NuvaRing® pre jednoduchú aplikáciu jedenkrát mesačne a s bezproblémovým užívaním. Závery: Prvé klinické skúsenosti s vaginálnym krúžkom na Slovensku dokázali, že táto antikoncepčná metóda je spoľahlivá a pohodlná forma antikoncepcie.
Keywords: Hormonal contraception, Vaginal ring, Contraceptive ring, NuvaRing®, Observational study; hormonálna antikoncepcia, vaginálny krúžok, NuvaRing®, observačná štúdia