Definícia hraničného rizika („šedej zóny“) pri biochemickom skríningu a návrh následného manažmentu - Dankovčík, Róbert; Muránska, Stela; Urdzík, Peter; Grešová, Andrea; Plichtová, Anna; Dudáš, Marek (Gynekológia pre prax, 2008)
Autori sa zaoberajú skríningovými testami na detekciu chromozómových abnormalít plodu. Porovnávajú senzitivitu jednotlivých testov s dôrazom na triple test, ktorý je na Slovensku najpoužívanejší. Cieľom štúdie bolo zistiť, aká je horná hranica tzv. hraničného rizika („šedej zóny“), v ktorej sa nachádza podstatná časť nezachytených chromozómových abnormalít. Autori na základe matematického prepočtu rizika krajnej hodnoty „šedej zóny“ (1 : 251) stanovili za hornú hranicu zóny riziko 1 : 600. U žien s rizikom 1 : 251 až 1 : 600 autori navrhujú podrobné ultrasonografické vyšetrenie, tzv. genetický sonogram, na rekalkuláciu rizika. Týmto postupom možno zvýšiť senzitivitu prenatálneho skríningu.
Keywords: Downov syndróm, fetálna echokardiografia, prenatálna diagnostika; Down syndrome, foetal echocardiography, prenatal diagnostics