Idiopatický hypogonádotropný hypogonádizmus kazuistika - Stenová, Iveta; Harbulák, Peter; Behúňová, Zuzana; Iľková, Gabriela; Konýčková, Iveta; Drábek, Marek (Gynekológia pre prax, 2010)
Hypogonádotropný hopogonádizmus je charakterizovaný zlyhaním funkcie gonád pri nedostatočnej sekrécii gonádotropínov. V klinickom obraze dominuje pubertas tarda, primárna (sekundárna) amenorea a sterilita. V liečbe sa využívajú exogénne gonádotropíny, inou alternatívou liečby je pulzná aplikácia analógu GnRH. Kazuistika opisuje prípad úspešnej liečby sterility u pacientky s idiopatickou formou hypogonádotropného hypogonádizmu pomocou pulznej aplikácie analógu GnRH po predchádzajúcom zlyhaní liečby exogénnymi gonádotropínmi. Uvedená liečebná modalita predstavuje bezpečnú, dobre tolerovanú a finančne prijateľnú alternatívu stimulácie ovulácie u týchto pacientok.
Keywords: hypogonádotropný hypogonádizmus, GnRH, gonádotropíny, stimulácia ovulácie, sterilita; hypogonadotropic hypogonadism, GnRH, gonadotropins, ovarian stimulation, sterility