Prevencia cievnych mozgových príhod z hľadiska internistu - Funiak, Stanislav (Interná medicína, 2004)
Cievne mozgové príhody sú pre svoje následky závažným medicínskym i spoločenským problémom. V ich etiopatogenéze často hrajú významnú úlohu ovplyvniteľné rizikové faktory: hypertenzia, cukrovka, dyslipoproteinémia, fajčenie, nízka fyzická aktivita, fibrilácia predsieni a iné. Spolupráca pacienta s lekárom pri znižovaní rizika cievnej mozgovej príhody je základom úspešnej prevencie.
Keywords: cievna mozgová príhoda, tranzitórny ischemický atak, prevencia; stroke, transient ischaemic attack, prevention