Nové pohľady na problematiku chronického srdcového zlyhania - Mikla, František (Interná medicína, 2004)
Chronické srdcové zlyhanie (SZ) predstavuje závažný medicínsky problém. V posledných desaťročiach zaznamenal výskyt chronického SZ epidemický nárast. Z tohto dôvodu je nevyhnutné neustále zlepšovať diagnostické a terapeutické postupy. Do štandardnej liečby chronického SZ sa zaradili inhibítory ACE, betablokátory, antagonisty aldosterónu, antagonisty receptorov angiotenzínu. Vyvíjajú sa nové lieky a liečebné postupy. Zlepšuje sa organizácia zdravotnej starostlivosti o pacientov s chronickým SZ. Napriek významnému pokroku, prognóza pacientov s pokročilým SZ zostáva stále veľmi vážna.
Keywords: chronic heart failure, diagnostics, treatment; chronické srdcové zlyhanie, diagnostika, liečba