Novšie makrolidové antibiotiká v ambulantnej praxi - Jarčuška, Pavol; Kristian, Pavol (Interná medicína, 2004)
Novšie makrolidy, azitromycín a klaritromycín, sú účinné na extracelulárne i intracelulárne baktérie - streptokoky, stafylokoky, chlamýdie, mykoplazmy a niektoré gramnegatívne patogény, ako napríklad H.influenzae. Používajú sa v liečbe respiračných infekcií, predovšetkým v liečbe infekcií dolných dýchacích ciest. Ďalšími indikáciami sú liečba chlamýdiových genitálnych infekcií (azitromycín), infekcií vyvolaných H.pylori (klaritromycín), závažných klinických foriem enteritíd, infekcií kože a mäkkých tkanív, lymskej boreliózy, atypických mykobakterióz a niektorých zoonóz. Nádejnou indikáciou do budúcna je sekundárna prevencia infekcií spôsobených P.aeruginosa u pacientov s cystickou fibrózou. Novšie makrolidy sú bezpečné antibiotiká. Ich použitie je spojené s vysokou compliance pacienta.
Keywords: new macrolides, azithromycin, clarithromycin, respiratory infections; novšie makrolidy, azitromycín, klaritromycín, respiračné infekcie