Cestovanie lietadlom ako rizikový faktor venóznej trombózy - Remková, Anna (Interná medicína, 2006)
Venózna trombóza môže byť spôsobená dlhým sedením v nepohodlnej polohe pri cestovaní lietadlom. Symptómy venóznej tromboembolizácie sa môžu vyvinúť až do jedného mesiaca po dlho trvajúcom lete. Je známe, že niektoré vrodené a získané faktory zvyšujú riziko trombózy spojenej s cestovaním. Posúdenie rizikových faktorov trombózy môže pomôcť pri určení rizikových jedincov, avšak trombóza spojená s cestovaním sa môže vyvinúť dokonca aj u cestujúcich s nízkym až stredným rizikom. Možno to vysvetliť príliš dlhým cestovaním, pretože riziko sa zvyšuje úmerne dĺžke letu. Aktívna profylaxia zahŕňa fyzikálne opatrenia a antitrombotiká. Keďže údaje založené na dôkazoch sú obmedzené, u cestujúcich s rizikovými faktormi by sa malo postupovať individuálne. Odporúčania Aerospace Medical Association na prevenciu venóznej trombózy spojenej s cestovaním sú založené na posúdení rizika a schválené konsenzom expertov. Pre stredné riziko tieto odporúčania navrhujú aspirín ± kompresívne pančuchy, pre skupinu s vysokým rizikom profylaxiu heparínmi s nízkou molekulovou hmotnosťou.
Keywords: trombóza pri cestovaní lietadlom, cestovanie na veľké vzdialenosti, dlho trvajúce lety, antitrombotická prevencia, heparín s nízkou molekulovou hmotnosťou; air travel-related thrombosis, long distance travel, long-haul flights, antithrombotic prevention, low molecular weight heparin