Posúdenie (stratifikácia) rizika v prevencii kardiovaskulárnych ochorení (skórovací systém)-v zmysle európskych odporúčaní (eur heart j 2003) - Funiak, Stanislav (Interná medicína, 2006)
Európske odporúčania pre prevenciu kardiovaskulárnych ochorení zohľadňujú súčasný stav poznania. Posúdenie rizika pomocou SCORE systému je napriek obmedzeniam výbornou pomôckou na vyhľadávanie ohrozených osôb a prípravu plánov preventívnych opatrení pre osoby s vysokým rizikom. Systém je otvorený a umožňuje vypracovať národné tabuľky hodnotenia rizika. Pri evidentnom dôkaze diagnostického, terapeutického a ekonomického prínosu možno doplniť do systému ďalšie faktory.
Keywords: risk, prevention, cardiovascular diseases; riziko, prevencia, kardiovaskulárne ochorenia