Nealkoholová tuková choroba pečene (nafld) – choroba, ktorá sa v praxi často podceňuje - Hvizdáková, Andrea; Boča, Milan; Brnka, Robert (Interná medicína, 2008)
Nealkoholová tuková choroba pečene (NAFLD), ktorá zahŕňa spektrum chorôb od benígnej steatózy po steatohepatitídu s možným rozvojom cirhózy pečene, sa stáva najčastejšou pečeňovou chorobou so stále stúpajúcou prevalenciou. Autori sa v článku venujú novým poznatkom v patogenéze, diagnostike a liečbe. Poukazujú aj na zvýšené riziko rozvoja kardiovaskulárnych a malígnych chorôb u pacientov s metabolickým syndrómom v prítomnosti NAFLD.
Keywords: non-alcoholic fatty liver disease, metabolic syndrome, cardiovascular risk; nealkoholová tuková choroba pečene, metabolický syndróm, kardiovaskulárne riziko