Zlepšenie metabolizmu glukózy aj pokles hmotnosti u diabetikov 2. typu prináša nová liečba pomocou analógu glp-1 (glucogone like peptide 1) - Rašlová, Katarína; Lacka, Jozef (Interná medicína, 2009)
Obezita je závažným zdravotným a spoločenským problémom. Je výrazný rizikový faktor pre vznik diabetu mellitu 2. typu. Nadváha a obezita pri diabete mellite 2. typu urýchľujú manifestáciu makrovaskulárnych a mikrovaskulárnych komplikácií. Farmakologická liečba DM 2 sa však často spája so vzostupom hmotnosti. Zlepšenie metabolizmu glukózy aj pokles hmotnosti u diabetikov 2. typu prináša nová liečba pomocou analógu GLP-1 (glucogone like peptide 1). Predklinické štúdie poukázali na to, že exogénny GLP-1 znižuje chuť do jedla, príjem energie a spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka. Liraglutid v klinickom programe LEAD mal preukázaný vplyv na účinnú glykemickú kontrolu spojenú s klinicky významným poklesom hmotnosti. Zníženie hmotnosti sa spája s úbytkom tukového tkaniva, najmä však viscerálneho tuku. Vo všetkých štúdiách LEAD programu bola liečba liraglutidom spojená so signifikantným poklesom krvného tlaku a s priaznivým vplyvom na hladinu lipoproteínov bohatých na triglyceridy. GLP-1 analóg liraglutid komplexne zasahuje do liečby diabetu mellitu.
Keywords: type 2. diabetes, liraglutide, obesity; diabetes mellitus 2. typu, liraglutid, obezita