Kontrastom indukovaná nefropatia - Demeš, Martin; Roháčková, A; Ľuptáková, Mária (Interná medicína, 2009)
Podanie rádiokontrastnej látky nesie so sebou riziko rozvoja kontrastom indukovanej nefropatie (CIN). Rôzne rádiokontrastné látky majú rozdielny nefrotoxický potenciál. Sú definované rizikové faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku CIN. Diagnóza je založená na charakteristickom vzostupe hladiny sérového kreatinínu. V rámci diferenciálnej diagnostiky je dôležité vylúčiť ischemickú akútnu tubulárnu nekrózu alebo renálnu embóliu. Hoci nie je známa optimálna liečba na prevenciu CIN, odporúčané preventívne opatrenia by mali byť v praxi základom algoritmu pred podaním KL a po ňom.
Keywords: kontrastová nefropatia, kontrastom indukovaná nefropatia, prevencia CIN, liečba CIN; contrast induced nephropathy, prevention of CIN, therapy of CIN