Akútna pankreatitída – klinika a liečba - Novotná, Táňa (Interná medicína, 2010)
Akútna pankreatitída môže prebiehať ako ľahké ochorenie s nie závažnými príznakmi, ale aj pod obrazom ťažkého ochorenia, ktoré môže viesť k multiorgánovému zlyhaniu s fatálnym koncom. Pri diagnóze ťažkej pankreatitídy pacient vyžaduje liečbu na jednotke intenzívnej starostlivosti. V liečbe akútnej pankreatitídy je potrebné klásť dôraz aj na výživu pacienta, ak je možné čo najskôr prejsť na enterálnu výživu. V súčasnosti, vzhľadom na zníženie mortality pre systémové komplikácie, sa dostávajú do popredia lokálne a infekčné komplikácie, ktoré vyžadujú úzku spoluprácu gastroenterológa a chirurga.
Keywords: akútna pankreatitída, komplikácie akútnej pankreatitídy, liečba akútnej pankreatitídy; acute pancreatitis, complications of acute pancreatitis, therapy of acute pancreatitis