(auto)imúnna trombocytopénia – diagnostika a manažment - Hulíková, Mária (Interná medicína, 2010)
Imúnna trombocytopénia (ITP) je získané autoimúnne ochorenie, charakterizované izolovanou trombocytopéniou, ktorá môže byť spôsobená zvýšenou deštrukciou trombocytov antitrombocytovými protilátkami, ktorých cieľom sú doštičkové glykoproteíny (GP IIb/IIIa a GPIb/IX). Patogenéza ITP je multifaktoriálna. Na trombocytopénii sa okrem deštrukcie trombocytov podieľa porucha maturácie megakaryocytov, znížená produkcia megakaryocytov a trombocytov, neadekvátna odpoveď megakaryocytov na zníženie trombocytov v periférnej krvi a relatívny nedostatok endogénneho trombopoetínu (TPO). Diagnostika ITP sa opiera predovšetkým o vylúčenie inej príčiny trombocytopénie a zahŕňa anamnézu, klinický obraz, fyzikálne a laboratórne vyšetrenia. Hlavným cieľom liečby je zabezpečiť taký počet trombocytov, ktorý by zabránil závažnému krvácaniu. Stratégia liečby je zameraná na potlačenie tvorby protilátok, odstránenie miesta zániku trombocytov a stimuláciu produkcie trombocytov.
Keywords: Immune thrombocytopenia, pathogenesis, autoantibodies, GPIIb/IIIa, GPIb/IX; imúnna trombocytopénia, patogenéza, autoprotilátky, GPIIb/IIIa, GPIb/IX