Výživa ako nutričná liečba kriticky chorých - Kissová, Viera (Interná medicína, 2010)
Nutričná liečba je schopná pozitívne ovplyvniť zdravotný stav kriticky chorého pacienta. Kriticky chorí sa vyznačujú rozvojom akútnej zápalovej odpovede organizmu súčasne so zlyhaním minimálne jedného orgánového systému, vyžadujúceho podpornú liečbu. Umelá výživa je indikovaní u tých pacientov, u ktorých sa nepredpokladá dostatočný orálny príjem v priebehu 3 dní. Preferuje sa enterálna výživa, ale parenterálna výživa je nevyhnutná či už v kombinácii alebo samostatne v snahe podať potrebné množstvo energie.
Keywords: ICU patient, malnutrition, risk of malnutrition, enteral nutrition, parenteral nutrition; kriticky chorý pacient, podvýživa, riziko podvýživy, enterálna výživa, parenterálna výživa