Mezenteriálna ischémia – etiopatogenéza, diagnostika, liečba - Vyskočil, Milan; Hvizdáková, Andrea; Pekarovičová, Zuzana; Lukáč, Ľudovít (Interná medicína, 2011)
Mezenteriálna ischémia (MI) je cirkulačná insuficiencia v mezenterickom krvnom riečisku, spôsobená náhlou alebo chronickou redukciou jeho krvného prietoku. Najčastejšie je sekundárnym dôsledkom prekážky arteriálneho toku (arteriálny embolus alebo trombus) alebo stázy venóznej krvi (venózny trombus) - okluzívna MI. Druhú hlavnú formu tvorí neokluzívna MI s priechodnými mezenteriálnymi artériami, ktorá je spôsobená mikrovaskulárnou vazokonstrikciou. Mezenterickú ischémiu môžeme rozdeliť na 3 hlavné formy: akútna mezenteriálna ischémia, chronická mezenteriálna ischémia a ischemická kolitída. Akútna MI tvorí len cca 1 % pacientov hospitalizovaných s diagnózou akútneho brucha, avšak jej včasná diagnóza napriek rastúcemu záujmu o MI je stále problematická a ochorenie má extrémne vysokú úmrtnosť (60-90 %).
Keywords: mesenteric ischemia, ischemic colitis, mesenteric venous thrombosis, abdominal angina, nonocclusive mesenteric ischemia; mezenteriálna ischémia, ischemická kolitída, mezenterická venózna trombóza, abdominálna angína, neokluzívna mezenteriálna ischémia