Alkoholová choroba pečene vo svetle nových easl odporúčaní - Szántová, Mária (Interná medicína, 2012)
Alkohol je najčastejšou príčinou ochorení pečene. V rebríčku rizikových faktorov je alkohol po tabaku a hypertenzii na 3. mieste v Európe. Podľa EASL odporúčaní (2012) neexistuje bezpečná denná dávka alkoholu. Už denná konzumácia 25 g alkoholu zvyšuje riziko vzniku cirhózy. Na zistenie nadmernej a rizikovej spotreby alkoholu sú podstatné dotazníkové metódy. O zvýšenej konzumácii alkoholu svedčia zvýšené hodnoty GMT, MCV, IgA, bezsacharidového transferínu a pomer AST/ALT väčší ako 2. Základom liečby je dosiahnutie abstinencie. Všetky ostatné postupy sú podporné. Z prognostických markerov je užitočný Maddreyho index alebo Glasgow skóre na voľbu kortikoidnej liečby, príp. pentoxifylínu pri alkoholovej hepatitíde. Transplantácia pečene je poslednou možnosťou, ktorá prichádza do úvahy až po 6-mesačnej abstinencii s predpokladom jej dlhodobého udržania. Pri odstránení abúzu je prognóza priaznivá.
Keywords: alcoholic liver disease, diagnosis, treatment, prognosis; alkoholová choroba pečene, diagnóza, liečba, prognóza