Priedušková astma verzus chronická obštrukčná choroba pľúc – diferenciálne diagnostický problém - Rozborilová, Eva (Interná medicína, 2012)
Výrazný nárast ochorení respiračného systému viedol k tomu, že do popredia záujmu lekárov sa dostávajú otázky etiológie a patogenézy dvoch najčastejších chronických respiračných ochorení, a to chronickej obštrukčnej choroby pľúc a astmy bronchiale. Významný pokrok prinieslo pochopenie bunkových a molekulárnych mechanizmov. Obidve ochorenia sú charakterizované obštrukciou dýchacích ciest a chronickým zápalovým procesom, ale druh zápalu (bunkový mechanizmus, mediátory), výsledný účinok zápalu a odpoveď na farmakoterapiu zreteľne odlišujú astmu bronchiale od chronickej obštrukčnej choroby pľúc.
Keywords: chronic obstructive pulmonary disease, asthma, differential diagnosis; chronická obštrukčná choroba pľúc, astma bronchiale, diferenciálna diagnostika