Otravy muchotrávkou zelenou – amatoxínové intoxikácie. patogenéza, diagnostika a liečba - Dluholucký, Svetozár; Knapková, Mária; Cibirová, Mária (Interná medicína, 2012)
Otravy muchotrávkou zelenou a jej príbuznými druhmi húb – amatoxínové intoxikácie (AI) predstavujú aj v súčasnosti najzávažnejšiu formu intoxikácie biologickými látkami s vysokým stupňom úmrtnosti. Doterajšie diagnostické postupy sú ťažkopádne, terapia prevažne symptomatická, nejednotná a smerujúca k ortotopickej transplantácii pečene (OLTx). Autori od roku 1978 dodnes používajú minimálne modifikovaný protokol liečby zostavený na základe poznatkov o farmakokinetike amatoxínov (ATO), experimentálnych prác a klinických výsledkov, nazvaný podľa jednotlivých krokov akronymom RELDADKOM. Od roku 2004 zaviedli do diagnostiky AI metódu kvantitatívneho stanovenia alfa a gama amanitínov v sére (ATOs) a v moči (ATOu) metódou ELISA. Vyšetrenie bolo vykonávané ako statimové pre pracoviská celého Slovenska a súbežne s ním bola v pozitívnych prípadoch AI poskytovaná konzultačná služba v terapii uvedeným protokolom liečby. Autori prezentujú výsledky za roky 2004-2010 spolu s rozborom pozitívnych prípadov AI liečených na 21 pracoviskách SR. V uvedených rokoch bolo vyšetrených 302 suspektných prípadov, z nich pozitívnych 72 (68 ATOu ELISA, 4 spóry). Z nich zomreli dvaja pacienti, u troch bola realizovaná OLTx. U všetkých 5 došlo k zásadnej modifikácii protokolu (liečba bez megadávok PNC 4x, dehydratácia a renálne zlyhanie raz). Zhrnúc výsledky s protokolom od roku 1978 bola celková úmrtnosť súboru 104 AI (32 detí) 4,8 % a celkové failure rate (exitus + OLTx) 10,6 % pri prepustení pacientov ad integrum. Prezentovaný je návrh algoritmu manažmentu AI týmto konzervatívnym, OLTx predchádzajúcim spôsobom.
Keywords: Otrava amatoxínmi, liečebný protokol, diagnostika amanitínu metódou ELISA; Amatoxin intoxication, Protocol of treatment, ELISA amanitin diagnostics