Liečba akútnej pľúcnej embólie v ambulantných podmienkach - Remková, Anna (Interná medicína, 2012)
Výsledky niekoľkých nerandomizovaných štúdií následkov u vybraných pacientov s dokázanou akútnou nekomplikovanou pľúcnou embóliou (PE) poukazujú na to, že ich ambulantná liečba je potenciálne bezpečná a účinná. Analýzy ukázali, že väčšina pacientov (minimálne 50 %) s akútnymi prejavmi symptomatickej PE sa môže liečiť ambulantne s nízkym rizikom mortality, recidívy vénovej trombembólie a závažnejších krvácavých prejavov. Pacienti sa hodia na ambulantnú liečbu PE, ak sa považujú za nízkorizikových. Ide o pacientov bez závažných komorbidít (rakovina, zlyhávanie srdca alebo chronické ochorenie pľúc, atď.), ktorí sú hemodynamicky stabilní (majú normálny pulz a tlak krvi), nevyžadujú liečbu kyslíkom, nemajú kontraindikácie liečby heparínmi s nízkou molekulovou hmotnosťou, nepovažujú sa za rizikových z hľadiska závažnejšieho krvácania a nemajú iné indikácie na hospitalizáciu. Pacienti s PE vybraní podľa vopred určených kritérií sa môžu liečiť antikoagulanciami ambulantným spôsobom. Je isté, že ambulantná liečba PE sa bude rozširovať a je dosť pravdepodobné, že sa zvýši zavedením nových perorálnych antikoagulancií, ktoré nevyžadujú injekcie a laboratórne monitorovanie.
Keywords: ambulantná liečba, pľúcna embólia; outpatient treatment, pulmonary embolism