Diabetes mellitus 2. typu a riziko zlomenín - Rašiová, Mária; Kozárová, Miriam (Interná medicína, 2013)
Asociácia osteoporózy a diabetes melitus 1. typu (DM 1) je nespochybniteľná, pretrváva však nejednotnosť v názore na osteoporózu a riziko zlomenín pri diabete mellite 2. typu (DM 2). Metaanalýzy observačných štúdií pri DM 2 dokumentujú u oboch pohlaví signifikantne vyššiu denzitu kostí v oblasti femuru a chrbtice. Napriek vyššej denzite kostí je riziko zlomenín v oblasti proximálneho konca femuru, chrbtice, členka a nohy pri DM 2 zvýšené a stanovenie kostnej denzity (BMD – bone mineral density) riziko fraktúry podhodnocuje. Príčina vyššieho výskytu zlomenín pri DM 2 nie je plne objasnená. Predpokladá sa podiel chronickej hyperglykémie s tvorbou pokročilých produktov glykácie, inzulínovej rezistencie, poruchy na úrovni adipokínov v teréne zvýšeného rizika pádov pri početných komplikáciách diabetu. Hoci kosti majú vyššiu denzitu, sú fragilnejšie. Metabolizmus kostného tkaniva môže byť ovplyvnený farmakoterapiou diabetu a pridružených ochorení.
Keywords: diabetes mellitus, osteoporosis, fracture, insulin; diabetes mellitus, osteoporóza, fraktúra, inzulín