Sglt2 inhibítory – nová terapeutická možnosť v liečbe diabetes mellitus - Skripová, Daša (Interná medicína, 2013)
Súčasná paleta perorálnych antidiabetík sa rozrastá o novú skupinu liekov s úplne novým a unikátnym mechanizmom účinku. Na rozdiel od ostatných antidiabetík účinkujú SGLT2 (sodium/glucose cotransporter 2) inhibítory prostredníctvom využitia blokády spätnej reabsorpcie glukózy v obličkách, čím indukujú glykozúriu. Liečba je účinná bez ohľadu na mieru inzulínovej rezistencie či poruchu sekrécie inzulínu. Výhodnými vlastnosťami SGLT2 inhibítorov sú dobrá znášanlivosť a účinnosť, zatiaľ malý počet nežiaducich účinkov a nízke riziko hypoglykémie. Ani redukcia telesnej hmotnosti a azda ani mierny antihypertenzívny efekt nie sú zanedbateľné výhody SGLT2 inhibítorov. Otvorená zostáva otázka rizika infekcie močových a pohlavných ciest. Odpoveď na ňu, ako aj to, aký veľký prínos bude predstavovať použitie SGLT2 inhibítorov v klinickej praxi, ukážu nasledujúce roky.
Keywords: glykozúria, SGLT2 inhibítory, účinnosť, bezpečnosť; glycosuria, SGLT2 inhibitors, efficiency, safety