Zmeny v prístupoch detskej kardiostimulácie - Balážová, Eva; Milovský, Vladimír; Valentíková, Marta; Ťažký, Vladimír (Kardiológia pre prax, 2005)
Počet detí s implantovaným kardiostimulátorom má stúpajúci trend. Podieľajú sa na ňom deti s vrodenými poruchami rytmu a srdcovými chybami po operácii, ale aj deti so získanými poruchami rytmu. Nový pohľad na detskú kardiostimuláciu priniesol zmeny v implantačných prístupoch a najmä potrebu fyziologickej stimulácie. V súbore našich pacientov (n = 121, 61 (50,4 %) ženského pohlavia a 60 (49,6 %) mužského pohlavia, ktorým bol implantovaný kardiostimulátor v rokoch 1993-2001, bol spočiatku častejšie zastúpený nefyziologický režim VVI, neskôr sme začali používať prevažne režimy fyziologickej stimulácie. Režim VVI sa v súčasnosti implantuje len v špeciálne indikovaných prípadoch.
Keywords: cardiac pacing in childhood, implantation sites, physiological stimulation; detská kardiostimulácia, implantačné prístupy, fyziologická stimulácia