Liečebné využitie natriuretických peptidov - Lesný, Peter; Goncalvesová, Eva; Fabián, Juraj (Kardiológia pre prax, 2006)
Pacienti so srdcovým zlyhávaním (SZ) majú vysokú morbiditu a mortalitu. Akútna dekompenzácia chronického SZ je najčastejšou klinickou formou akútneho SZ. Jednou z charakteristík ťažkého SZ je patologická neurohormonálna aktivácia s vysokými plazmatickými koncentráciami natriuretického peptidu typu B (BNP). Nesiritid je rekombinantný, ľudský BNP určený na liečbu pacientov s ťažkým kongestívnym SZ s dýchavicou v pokoji alebo pri minimálnej námahe. Nesiritid je účinné vazodilatancium, zlepšuje dýchavicu, nezvyšuje spotrebu kyslíka myokardom, nie je proarytmogénny a potláča neurohormonálnu aktiváciu. V klinickej praxi sa používa od roku 2001, najmä v USA. V posledných rokoch sa objavili správy o možnom negatívnom vplyve nesiritidu na mortalitu a renálne funkcie pacientov s dekompenzovaným SZ. Objasnenie týchto otázok bude rozhodujúce pre schválenie liečby nesiritidom v krajinách Európskej únie.
Keywords: heart failure, acute decompensation, natriuretic peptides, nesiritide; srdcové zlyhávanie, akútna dekompenzácia, natriuretické peptidy, nesiritid