Transplantácia srdca – výber a manažment kandidátov - Štefanková, Ivana; Goncalvesová, Eva; Fabián, Juraj (Kardiológia pre prax, 2007)
Napriek výrazným pokrokom v konzervatívnej, intervenčnej, prístrojovej a chirurgickej terapii srdcového zlyhávania je osud pacientov s týmto ochorením naďalej veľmi nepriaznivý. Transplantácia srdca predstavuje najefektívnejší spôsob jeho liečby za predpokladu, že pacienti sú na tento výkon správne indikovaní. Selekcia kandidátov je zložitý proces, pretože zatiaľ neexistuje jednoduché a absolútne jednoznačné kritérium identifikujúce pacientov vhodných na daný výkon. Výber je založený na princípe predpokladaného maximálneho benefitu z hľadiska symptomatológie, funkčnej kapacity a prežívania po transplantácii v porovnaní so stavom pred operáciou. Zohľadňuje komplex ukazovateľov používaných pri odhade prognózy osôb s pokročilým srdcovým zlyhávaním a ďalšie charakteristiky dôležité z hľadiska predpokladanej kvality života po transplantácii srdca.
Keywords: srdcové zlyhávanie, transplantácia srdca, selekcia kandidátov; heart failure, hear transplantation, selection of candidates