Má dĺžka celkového ischemického času (interval „príznak-balón“) u pacientov s primárnou pci dopad na funkciu ľavej komory? - Jankajová, Monika; Studenčan, Martin; Moščovič, Matej; Rosenberg, Radoslav (Kardiológia pre prax, 2009)
Úvod: Základom liečby u pacientov s infarktom myokardu s eleváciou segmentov ST (STEMI) je včasná reperfúzia. Čím skôr sa od začiatku príznakov podarí obnoviť prietok uzatvorenou cievou, tým menší je rozsah infarktu myokardu, tým lepšia je výsledná funkcia ĽK (1). Cieľ: Analyzovali sme ejekčnú frakciu ĽK u pacientov so STEMI po primárnej koronárnej intervencii (PCI) v závislosti od dĺžky celkového ischemického času (interval „príznak-balón“). Metodika: Retrospektívnou analýzou sme analyzovali 147 konsekutívnych pacientov so STEMI po primárnej PCI. Zaradení boli iba pacienti bez anamnézy prekonaného infarktu myokardu. V 62 prípadoch bola primárnou PCI vykonaná nekompletná revaskularizácia, v 85 prípadoch kompletná revaskularizácia. Pri štatistickom spracovaní sme použili Pearsonovú korelačnú analýzu, T-test a lineárnu regresnú analýzu. Výsledky: Medián intervalu „príznak-balón“ bol 4 h a 53 min. Horšia EF ĽK po výkone je asociovaná s dlhším intervalom „príznak-balón“ (β = -0,321, p < 0,001), nekompletnou revaskularizáciou (β = 0,194, p = 0,005) a potrebou zákroku na RIA (β = -0,480, p < 0,001). Pacienti s kompletnou revaskularizáciou mali významne lepšiu EF ĽK ako pacienti s nekompletnou revaskularizáciou (p = 0,045). Naše analýzy potvrdzujú dôležitosť minimalizácie časových strát predhospitalizačnej i hospitalizačnej fázy STEMI. Dlhšie časové intervaly majú významne negatívny dopad na funkciu ľavej komory (ĽK) u pacientov po primárnej PCI.
Keywords: STEMI, ejekčná frakcia, ischemický čas, perkutánna koronárna intervencia; STEMI, ejection fraction, ischemic time, percutaneous coronary intervention