športové srdce a hypertrofická kardiomyopatia – diferenciálno-diagnostický prehľad (1. časť) - Meško, Dušan (Kardiológia pre prax, 2009)
Dlhodobý športový tréning vedie k benígnym fyziologickým adaptačným a morfologickým zmenám v srdci, ktorých výsledný obraz sa nazýva „športové srdce“ (fyziologické zväčšenie srdca). Zmeny zahŕňajú veľkosť srdca, zmeny jeho tvaru a funkcie, zväčšenie veľkosti dutiny ľavej komory (ĽK), hrúbky stien ĽK, jej objemov a hmotnosti. Rozsah, do akého sa u športovcov rozmery ĽK zväčšujú, je zvyčajne mierny a zostávajú vnútri prijatých fyziologických rozpätí. Diferenciálna diagnostika medzi športovým srdcom a hypertrofickou kardiomyopatiou má mimoriadny význam, nakoľko náhle, neočakávané úmrtia môžu byť iniciálnou klinickou udalosťou u mladých aktívnych športovcov s hypertrofickou kardiomyopatiou, zvyčajne vo vzťahu k športovej námahe. Tieto sa stali viditeľnými udalosťami najmä vďaka médiám. Štrukturálne kardiovaskulárne ochorenia sú často klinicky identifikovateľné, vrátane použitia skríningových/preventívnych vyšetrení pred športovaním. V súčasnosti neexistuje jednotný prístup, ktorý by definitívne riešil diferenciálnu diagnostiku vo všetkých prípadoch, hoci viaceré kritériá sa javia užitočné a nové vyšetrovacie metódy nádejné.
Keywords: športové srdce, hypertrofická kardiomyopatia, echokardiografia, náhle srdcové úmrtie, šport; athlete's heart, hypertrophic cardiomyopathy, echocardiography, sudden cardiac death, sport